Akarbahar

Akarbahar (zeetak)

Al sinds mensenheugenis sieren de Molukse eilandbewoners zich met akarbahar (een soort zwarte zeetak). De akarbahar werd uit de zeeŽn rondom de Molukse eilanden gehaald en staat bekend om haar buigzaamheid en flexibiliteit.

Niet alleen in de Molukken maar ook in IndonesiŽ word de akarbahar tot op de dag van vandaag gedragen. De akarbahar word uit de zee gehaald in de vorm van een struikje, nadat de mooiste stronken uit het struikje zijn geknipt worden deze stronken onder verhitting gebogen tot armbanden. Deze mystieke armbanden zijn erg in trek omdat ze volgens de Molukse eilandbewoners zouden helpen tegen gewrichtspijnen en er worden krachten aan toegeschreven die het kwade weren.
Hoe dikker de akarbahar, hoe ouder (dus krachtiger) en duurder deze is. Naast de zwarte akarbahar bestaan er ook "rode" en witte akarbahar. De witte akarbahar is uiterst zeldzaam en krachtiger dan de zwarte. Witte akarbahar armbanden zijn vrijwel onmogelijk te krijgen en daarom ook erg prijzig. Manis-Ť heeft er uitsluitend voor de liefhebbers en verzamelaars door de jaren heen een paar kunnen verzamelen.