Minyak kayu putih

 

Inmiddels zeer bekend is de Molukse minyak kayu putih (eucalyptus olie) van de eilanden Buru en uit de dusun (tuinen) van het dorp Piru in West-Ceram. De minyak kayu putih word toegepast als massage olie en voor het insmeren van stijve spieren en gewrichten en overbelaste schouders en rug, na het insmeren voelt u een gloeiende warmte die de spieren en gewrichten doet ontspannen.

 

Rechtstreeks uit de kookketels kopen wij de 100% zuivere minyak kayu putih op van de lokale bevolking. De meeste handelaren die de minyak kayu putih in de steden doorverkopen hebben de minyak kayu putih aangelengd met andere oliŽn om hun winstmarge te vergroten. Bij ons gegarandeerd 100% zuiver, en rechtstreeks van de kookketels in de dorpen.

 

 

Gelang Alifuru

 

In de binnenlanden van centraal Ceram leven de Alfoeren van de Nusamwele stam. Hun leefgebied beslaat een deel van het bekende Manusela reservaat. De Nusamwele zijn verdeeld over een aantal dorpen en nederzettingen die allen door hun ligging erg geÔsoleerd zijn gebleven van de kustdorpen en steden, en dus ook van de invloeden van de moderne maatschappij. Hierdoor hebben zij tot op vandaag de dag oude Alifuru handvaardigheidtechnieken in stand weten te houden. Naast de lopa-lopa tasjes worden hier voor Manis-Ť de gelang Alifuru gevlochten van een grassoort die men in de bomen bij orchideeŽn vind. Deze gevlochten gras armbandjes worden in dit gebied al zeker eeuwenlang gedragen.

 

 

Gata-gata en aru papeda

 

Over het algemeen genomen is het Molukse hoofdvoedsel papeda, een pap die gemaakt word van sagomeel. Voor de bereiding wordt de aru papeda gebruikt (vergelijkbaar met de Hollandse pollepel), en voor het opdienen van de papeda word de traditionele gata-gata (bamboevorken) gebruikt. De aru papeda en gata-gata worden per setje verkocht en zijn onmisbaar in de Molukse keuken.

 

 

Sempe papeda

De sempe is de traditionele kom waarin de papeda word gemaakt en opgediend. De aardewerken kom wordt gemaakt van een soort rode klei vermengd met boomhars, deze wordt vervolgens in een oven afgebakken. De sempe van Manis-Ť komt van het eiland Saparua en is verkrijgbaar in 2 verschillende maten. Net zoals de gata-gata en aru papeda is de sempe onmisbaar in de Molukse keuken. 

 

 

Deze pagina word geregeld bijgewerkt. Kom binnenkort weer eens langs!