Tifa

De tifa is een traditioneel Moluks muziekinstrument. Om deze reden kan dit instrument niet ontbreken in het aanbod van Manis-.

De tifa's van Manis- zijn allemaal gemaakt op de Molukken en uitsluitend door vakmannen bij wie het maken van tifa's al generaties lang in de famillie zit. Alle tifa's zijn handgemaakt en hierdoor heeft elke tifa haar eigen klank, zo kunt u kiezen welke tifa (klank) het beste bij u past.
De oorsprong van onze tifa's liggen in de kustdorpen Amahusu (Ambon) en Itawaka (Saparua). Uit de binnenlanden krijgt Manis-e tifas aangeleverd uit Honitetu en Lohiatala.
 

De tifa's worden geleverd in verschillende maten. Doordat men er bij het maken van een tifa altijd vanuit gaat dat een tifa "voor het leven is" bent u verzekerd van een tifa van kwaliteit.

Bij de tifa krijgt u een "pemukul tifa" (traditioneel slaghout) geleverd van gaba-gaba hout.

 

 

Tahuri

 

De Alifuru is het inheemse volk van het Molukse eilandenrijk. Uit oude tijden stamt het Alfoerse gebruik van de tahuri bij belangrijke ceremonies. De tahuri is een grote zeeschelp oftewel "kulit bia" waarin een gat is gemaakt. Waar de Alfoerse kustbewoners de kulit bia gebruiken, gebruiken de Alfoerse bergbewoners de bulu besar. Dit is een groot stuk bamboe met daarin een blaasgat en maakt hetzelfde soort doordringende geluid. Het nut van de Tahuri is het bijeenroepen van mensen en het aanroepen van voorouders bij traditionele ceremonies of ingrijpende gebeurtenissen.

Tot op heden wordt in sommige bergdorpen de bulu gebruikt om mensen van hun tuinen in de omgeving terug te roepen als er belangrijke vergaderingen worden gehouden of bij overlijdensgevallen in het dorp. Aan de kust is de Tahuri haar praktische toepassing verloren en wordt ze vaak alleen nog maar gebruikt bij traditionele ceremonies.

 

De bulu besar word gemaakt in een dorp in de binnenlanden van West-Ceram, de kulit bia komt uit een van de dorpen aan de zuidkust van West-Ceram.

De tahuri word meestal gemaakt van grote exemplaren van de volgende soorten schelpen die men in de zeen van Maluku in overvloed vind, namelijk;

 

 

- Cassis Cornuta
- Charonia Tritonis
- Strombus Gigas


Het gebruik van het blazen op zeeschelpen is bekend bij meerdere natuurvolken (inheemse volkeren). Vooral bij de volkeren in de Pacific regio komt dit veel voor, de betekenis hiervan verschilt echter per cultuur.

 

Suling bulu

 

In een klein dorpje aan de Tala rivier in Ceram worden onze suling gemaakt. Deze Molukse bamboe dwarsfluiten worden nog regelmatig gebruikt door suling orkesten in de Molukse kerken op Maluku. Manis- levert de suling in de volgende toonhoogtes;

 

Klavernet

1e stem

2e stem

3e stem

4e stem (bas)

5e stem (zware bas)

 

Op bestelling kunnen wij ook een complete set leveren voor uw hele suling orkest.

 

 

 

 

Totobuang

 

Kenmerkend voor de Molukse cultuur is de tifa in combinatie met de totobuang. Een aantal koperen schalen vormt de complete toonladder, en door er met slagstokken op te slaan maakt men de melodie op het ritme van het tifageluid. Aangezien de totobuang schalen op Java worden gemaakt heeft Manis- er bewust voor gekozen om de totobuang op Ambon te laten maken van sardineblikjes. Een op Ambon bekende tifa en totobuang speler uit het dorpje Amahusu zorgt dat elk blikje de juiste toon krijgt. Een instrument dat een typisch herkenbaar Moluks geluid voortbrengt, gemaakt in het dorp Amahusu uit de kuststreek Nusaniwe die bekend staat om haar tifa totobuang muziek.