Prauw Tanimbar

De Tanimbar eilanden is een eilandengroep gelegen in het zuidoosten van de Molukse archipel. Oorspronkelijke bewoners van deze eilanden zijn naar verluidt de beste houtbewerkers van de Molukken. De kunst van het houtsnijden in combinatie met het sterk levende respect voor voorouders, maken dat deze eilanden de mooiste beeltenissen van voorouders hebben voortgebracht. Een typisch voorbeeld hiervan is de "Perahu Tanimbar" (Tanimbarese Prauw).

Vroeger toen er nog regelmatig oorlog werd gevoerd tussen verschillende clan's en dorpen, voerden de vrouwen altijd eerst een traditionele Molukse dans (Menari) uit op de prauw voordat de mannen aan boord gingen om met de prauw ten strijde te trekken.

 

Het kan zijn dat de figuurtjes op de Perahu Tanimbar dansende vrouwen voorstellen of krijgers die ten strijde trekken.

Kunstnijverheid uit Tanimbar word internationaal door kenners al zeer gewaardeerd maar is nog relatief onbekend in Nederland. Omdat de Tanimbar boten uitsluitend met de hand worden gemaakt zult u nooit twee exact gelijke modellen aantreffen.


Een zeer exclusief geschenk met geschiedenis uit wellicht het mooiste land ter wereld…

Lopa-lopa

De lopa-lopa zijn traditionele Alifuru tasjes die in de binnenlanden van het eiland Ceram tot op de dag van vandaag gedragen worden. De tasjes worden gemaakt van sahani sagu (de schil van de sagopalm). De sahani sagu wordt van sagopalmen gehaald die al oud zijn, voor de mooiste schillen moet men klimmen tot nét onder de kruin. Het materiaal moet eerst geweekt worden zodat deze zacht genoeg is om ze in de nodige vorm te vouwen, vervolgens worden ze met rotan genaaid en daarna gedroogd.

De lopa-lopa van Manis-è worden gemaakt in een aantal bergdorpjes in West-Ceram en Centraal-Ceram, het verschil tussen deze twee soorten is duidelijk te zien. Naast een staaltje authentiek traditionele Alifuru kunstnijverheid is het ook een trendy, kwalitatief hoogvaardig (regendicht) tasje.

 

Kruidnagel producten

Naast het bekende houtsnijwerk staat onder andere de “perahu tjenkeh” (kruidnagelboot) bekend als een typisch Moluks product. Deze perahu tjenkeh worden met de hand vervaardigd van gedroogde kruidnagelen en worden hoofdzakelijk op het Molukse eiland Ambon geproduceerd.

 

De kruidnagel producten die Manis-è in haar assortiment heeft opgenomen worden rechtstreeks vanuit Ambon geïmporteerd en bestaan onder andere uit kruidnagelschepen, vlerkprauwen, bloemen en betjaks (Indonesische riksja’s). Deze kruidnagel producten zijn origineel als geschenk maar staan ook erg mooi op uw eigen vensterbank of kast.

 

Paarlemoer werken

Paarlemoer werken worden op de Molukken hoofdzakelijk gemaakt in de Islamitisch Molukse gemeenschap op Ambon. Het paarlemoer zelf komt in de meeste gevallen van de Aru eilanden. Van stukken gesneden paarlemoer worden afbeeldingen gemaakt van onder andere paradijsvogels, bidprenten, bloemen en verzen uit de Al-Quran.

De paarlemoer werken zijn ingelijst voor aan de muur of als servethouders verkrijgbaar. Daarnaast worden ook kleine broches gemaakt met diverse authentiek Molukse afbeeldingen.

Nani (Sagoklopper)

Over het algemeen vormt sagu het hoofdvoedsel op de Molukse eilanden.

 

Om sagu te verkrijgen moet men eerst een sagopalm vellen en de stam in tweeën splijten, uit deze stam word vervolgens het binnenste merg losgeklopt en gewassen. Het loskloppen gebeurd met de traditionele Nani die wordt vervaardigd van bamboe.

 

De Nani worden gemaakt in een dorpje in de bergen van West-Ceram en zijn mooi als sier tegen de muur of staand op vensterbank of kast.