Tenun MalukuDe handgeweven Molukse "tenun" sjaals van Manis- vind u in de meest uiteenlopende kleuren met diverse motieven. De oorsprong van het tenun weven ligt bij de bevolking van de zuidoost Molukse eilanden.
Behalve de sjaals van tenun heeft Manis- ook kan's van tenun en hoezen om uw bijbel in op te bergen (de zogenaamde sarong alkitab).

Uiteraard komen al deze tenun producten uit ons duizend eilandenrijk waar ze vervaardigd worden door vakmensen bij wie het weven van tenun al generaties lang in de familie zit.

 

 

 

 

 

 

Zwijnentanden

 

Als accessoires en hangers werden door de Alifuru verschillende voorwerpen uit de natuur gebruikt. Het meest bekend zijn wel de zwijnentanden, ook veel gebruikt bij andere oceanische volkeren.

Vermoedelijk werden zwijnentanden door de gehele Molukken gebruikt als opsiering en was dit gebruik dus niet eiland/stam gebonden, van de Alifuru op de eilanden van Halmahera, Kei, Buru, Lease, Ceram en Tanimbar is bekend dat zwijnentanden gewilde lichaamsversieringen waren. 

Het dragen van vele en grote zwijnentanden gaven vroeger een aanzien binnen een Alifuru gemeenschap aan de drager. Het was immers het bewijs dat het een onverschrokken en succesvol jager moest zijn. Het was het symbool van moed in jacht en strijd. 

Tegenwoordig bewaren Alifuru jagers de zwijnentanden door ze in hun atap (bladerdak) te stoppen om het huis te beschermen tegen ongeluk, zwarte magie en kwade geesten. In enkele gevallen worden er jacht- en strijd amuletten van gemaakt. De dagelijkse dracht is in de binnenlanden van West-Ceram nagenoeg verdwenen in de vroege jaren 70 

Al onze zwijnentanden zijn verzameld in de binnenlanden van West-Ceram.

 

 

 

Kebaya Ambon

Kenmerkende feestelijke klederdracht voor de Molukse vrouw is de kain kebaya (sarong met blouse). Deze combinatie wordt veelal gedragen bij diverse Molukse feesten zoals trouwfeesten, doopfeesten en belijdenissen. De kebaya Ambon (Amboneze blouse) is opvallend anders van model dan de kebaya die men bijvoorbeeld in Indonesi draagt.

 

 

Tjole

Onder de kebaya Ambon wordt een tjole gedragen, dit is een linnen onderhemd (traditioneel wit van kleur) met korte mouwen en versierd met kant en borduursels.

 

 

Bunga ron

Bij het dragen van de Molukse kain kebaya, hoort het haar in een konde (knot) te worden gedaan. Bij feestelijkheden word de haarknot versierd met de bunga ron, deze wordt om de konde gedaan en moeten bloemknopjes voorstellen. De originele bunga rond word gesneden uit het merg van papatjeda hout. Dit is een licht en spierwit materiaal dat men uit de papatjeda takken haalt. Tegenwoordig word de originele bunga ron ook wel nagemaakt met piepschuim, plastic of stof. Zowel de goedkopere bunga ron als de originele van papatjeda halen wij van het eiland Saparua.

 

 

Badju belah muka

De badju belah muka of badju tjele kan worden gedragen bij alle traditionele gebeurtenissen door zowel dames als heren. Manis- levert de badju belah muka in een aantal verschillende patronen en in diverse maten. De badju tjele worden vakkundig en volgens de originele techniek genaaid in Ambonstad.

 

 

Kain pikul

Typisch christelijk Moluks is de kain pikul, deze behoort tot de traditioneel Molukse kerkdracht voor dames. De kain pikul wordt uitsluitend gedragen door dames die de sidi (geloofsbelijdenis) hebben afgelegd, de enige uitzondering is als een djudjaro (jongedame) naar de kerk gaat om belijdenis te doen. Met kleine zwarte kraaltjes worden afbeeldingen op de kain pikul gemaakt, dit kunnen bijbelse afbeeldingen zijn, maar ook bloemen en abstracte figuren worden gebruikt.Voor het maken van n kain pikul wordt dagenlang met precisie gewerkt.

 

 

Tjanela

Bij gebeurtenissen zoals bruiloften, belijdenissen, doopfeesten en dagelijkse kerkgang kan de tjanela worden gedragen, dit zijn slofjes waarvan de neus spits toeloopt en omhoog staat. Manis- heeft altijd een aantal paar op voorraad, neemt u contact op voor maten en kleuren.