Parang Ceram

Een parang is een onmisbaar gebruiksvoorwerp van de Alifuru dat een bijzonder grote rol speelt in het dagelijkse leven op Maluku. Met de parang bereiden de Alifuru het eten, winnen ze voedsel uit de tuinen, kappen ze hout voor hun woningen en jagen ze op wild. Maar met de parang word ook huis en haard beschermd en worden conflicten beslecht. Voor de Alifuru is de parang dus onmisbaar.

 

Nieuw in het assortiment is de originele parang (traditioneel kapmes) uit Ceram.

 

Wat deze parang uniek maakt is dat ze op traditionele wijze worden gesmeed in de herkenbare vorm met zogenaamde kondé (knotje) aan de achterzijde. Deze opvallende vorm is authentiek voor de parang van de Alifuru gemeenschappen in de binnenlanden van West-Ceram.

Na het smeden worden de parang vanuit het bergdorp Honitetu verder de binnenlanden in naar het dorp Huku gebracht waar de “ulu” (het handvat) wordt vervaardigd. Van oudsher gelden er maar enkele speciale houtsoorten als geschikt hout om het traditionele handvat van te maken. Nadat enkele Alifuru ambachtslieden in Huku de isi parang (het gesmede metaal) eerst hebben getest, word het handvat uit het speciale hout gesneden. Vervolgens word het handvat op traditionele wijze aan de parang bevestigd met een speciale taaie rotan soort.

 

Manis-č heeft bewust gekozen om de parang op de traditionele manier te laten maken. Het volledige ambachtelijke handwerk garandeert u een unieke traditionele parang zoals deze voorheen in gebruik waren bij de Alifuru in de binnenlanden van Ceram. Tegenwoordig is de traditionele parang zoals deze zelfs in de binnenlanden nog maar weinig te vinden en gebruikt men er al modernere varianten.

 

Deze parang zijn maar beperkt leverbaar.

 

 

  Salawaku

 

In strijd en oorlog word de parang gebruikt in combinatie met een traditioneel schild dat salawaku heet, de salawaku is gesneden uit een speciale lichte houtsoort en dient er voor om de aanvallen van de vijand af te weren. Tegenwoordig word wel gezegd dat elk Moluks gezin een parang en salawaku in huis moet hebben, als herinnering aan hun moedige voorouders.

Onze salawaku worden gesneden in Aboru en West-Ceram uit het originele hout en worden onbeschilderd geleverd. De Salawaku is net als de parang beperkt verkrijgbaar en is dus een exclusief souvenir of cadeau.

 

  Pijl en boog sets

 

De pijl en boog zijn een onmisbaar wapen in de meeste Molukse dorpen, ze worden gebruikt in de jacht op kusu (boombuideldier), wilde zwijnen en herten. Ook worden pijl en boog tot op de dag van vandaag gebruikt in de strijd, de originele Molukse pijlpunten worden vervaardigd van de zogenaamde "bulu suanggi" een bamboesoort dat een natuurlijk gif bevat. De originele Alfoerse pijl en boog worden in de volksmond "pana-pana Alifuru" genoemd, deze zijn namelijk in zowel oost als west Ceram identiek.

Knap en met precisie vervaardigd van 2 soorten bamboe, een rietsoort, rotan, een houtsoort die tobu genoemd word en een grassoort als sterk touw.

Voor de echte liefhebbers en verzamelaars heeft Manis-e nu een paar sets verkrijgbaar om bijvoorbeeld tegen de wand te hangen voor de sier, maar zeker niet geschikt als speelgoed!